Børnecancerfondens Forskningsdag 2023


Forskningsdagen den 28. november 2023
Axelborgsalen i København dannede tirsdag aften rammen om Børnecancerfondens Forskningsdag 2023, hvor 130 forskere, læger, sygeplejersker og andre fra landets fire børnekræftafdelinger samt sponsorer og samarbejdspartnere var samlet for at sætte fokus på fondens arbejde med børnekræft.
Her var der faglige oplæg om børnekræft, forskerbattle med unge forskere og uddeling af priser.
Vinder af Henrik Hertz' Forskningslegat 2023
Aftenens helt store pris, Henrik Hertz’ Forskningslegatet, blev uddelt til overlæge René Mathiasen fra Rigshospitalet. Han blev hædret for sit mangeårige og dedikerede arbejde med forskning og behandling af børn med hjernetumorer.
Med støtte fra blandt andre Børnecancerfonden har René Mathiassen bl.a. bidraget til at etablere en national biobank, der siden 2020 har samlet væv fra hjernetumorer, spinalvæske, blod og hud. Dette har åbnet op for flere studier af hjernetumorer uden neurokirurgisk intervention.
Med Henrik Hertz Forskningslegatet på 250.000 kr. vil René Mathiasen bruge pengene der, hvor de fortsat kan styrke det internationale samarbejde.

Årets Ildsjælspriser 2023
Der blev også uddelt hele to priser til ildsjæle, der arbejder for at gøre en stor forskel for børn med kræft.
Klinisk sygeplejespecialist, Gitte Petersen, fra Rigshospitalet blev hædret for at have gjort en forskel for børn og unge med kræft i 37 år.
Eventyreren og stifter af FundRacers, Jakob Bay, blev kåret som årets anden ildsjæl for at have indsamlet midler og skabt opmærksomhed til fordel for Børnecancerfonden i mere end 10 år.

Vinderen af årets Forskerbattle
Som noget nyt i år blev der for første gang afholdt "Forskerbattle".
Fire unge forskere havde hver tre minutter til at præsentere deres forskning.
Alle fire imponerede, og fik alle formidlet deres forskning på både forståelig og overbevisende vis.
Vinderen af årets "Forskerbattle" blev Merete Dam fra Aarhus Universitetshospital.

Hvert andet år uddeles et forskningslegat på 250.000 kr. til ære for Børnecancerfondens stifter
Henrik Hertz’ Forskningslegat er opkaldt efter Børnecancerfondens stifter, pensioneret overlæge, dr. med. Henrik Hertz. I næsten 50 år arbejdede Henrik Hertz for at forbedre vilkårene for børn og unge med kræft og deres familier.
Legatet skal anvendes til forskning eller studie/forskningsophold med fokus på børnekræft.
Pensioneret overlæge, Henrik Hertz, var i mange år leder af behandlingen af børn med kræft på Rigshospitalet og en af hovedkræfterne bag centraliseringen af denne behandling. Henrik var desuden medstifter af det fortsatte og betydningsfulde, nordiske samarbejde om børn med kræft i foreningen NOPHO.
I 1995 stiftede Henrik Børnecancerfonden, da han så et stærkt behov for at gennemføre fokuseret forskning inden for børnekræft.
